Bertil Jonsson, som spelat i Rutvik sedan 1968 (48 år) berättar om sitt idrotts-intresse.
Avslutar golfen 2017.

Mitt intresse för golfspel väcktes i Tylösand. Dessförinnan hade jag provat på att spela tennis. Även varit med i Södermalms fotbollsungdomslag där jag spelade i backlinjen. Vi mötte Östermalm, Bergnäset, LSK och IFK Luleå. När jag nickade ihop med en spelare från IFK Luleå och började se dubbelt gick jag av planen och lämnade fotbollen.

Lyfte även tyngder under några år. I lumpen hade vi orientering där jag lyckades bra vid tävling. Stod även som målvakt i några handbolls matcher.

Jag var semester i Tylösand. Det var dåligt väder. Jag gick till golfklubben och blev väl mottagen. Köpte en järnfemma, tog två lektioner för en engelsk tränare. Vid ett tillfälle stod delar av Knäppuppgänget (Brita Borg, Gunwer Bergqvist, Allan Johansson och Oskar Rundqvist) och tränade Driving ranch med undantag av Martin Ljung som spelade ute på banan.

Ar 1967, jag bodde Burströmsgärdan, lånade jag en motorgräsklippare och klippte ängsmark i anslutning till vårt hus avpassat för golfspel ett korthål. Där tränade jag med min järnfemma tillsammans med två av mina bröder. Den yngste brodern Sune blev senare en inbiten golfspelare och spelar nu i Kalmar där han är bosatt. 

Året därpå tog jag golflektioner och började spela golf i Rutvik på den bana som fanns, 9-hålsbanan. Man spelade även 18 hål men med olika utslagsplatser. Jag blev medlem i Luleå Golfklubb år 1969. 

Vid SSAB där jag jobbade fanns intresse för golfspel. Det var dock huvudsakligen tjänstemän som var aktiva spelare. År 1989 tog jag initiativ till bildandet av en golf­sektion vid företaget där jag blev vald till ordförande. Ordförandeskapet övertogs år 1995 av Kjell-Olof Jonsson.

Anställda vid företaget fick nu möjlighet till golfträning i B-hallen i SSAB:s Frisk­vårdscentrum. Numera kan anställda träna i A-hallen där avståndet från utslagsmatta till uppfångande nät är betydligt  längre. Här finns också möjlighet att träna puttning. Ett 40-tal anställda gick sedan vidare till golflektioner och medlemskap i Luleå Golfklubb.Golfsektionen vid SSAB var arrangör av Stålslaget under Luleåveckan. Golfsektionen tog även initiativ till företagsgolf där motspelande lag var LKAB, Volvo Umeverken och ASSI. Tävlingarna pågick under 6 år. SSAB:s golfsektion tog hem alla vandrings­priser. Företagstävlingarna upphörde år 1995. 

Under åren har jag spelat golf några gånger varje vecka. Mest med mina golfkompisar Sven Andreasson, Lennart Nyberg och Sixten Nilsson. Under icke spelsäsong har vi spelat på skare i Rutvik och ute på isarna vid Gammelstad, Gråsjälören och Lövskär. Då var skarsparkar och röda bollar till stor hjälp. Nu är Lennart Nyberg och Sixten Nilsson borta. 

I Måttsund skapade jag tre egna korthål genom att motorgräsklippa ängar. Greenerna blev dock aldrig bra då de kräver en klipphöjd av 3-4 mm och jag bara kom ned till 9mm.

Då intresset för golfspel har falnat, och jag inte längre ser lika bra på håll, har jag sagt upp mitt medlemskap i golfklubben. 

Under åren har jag tagit en hel del foton med golfspel som motiv. Dessa finns samlade i 4 album och tillgängliga hos Luleå Golfklubb. Förutom foton finns där också fem DVD skivor, bl.a en inspelning från ett av Sven Tumbas besök vid golfklubben.

Gammelstad den 20 april 2017 - Bertil Jonsson, medlem nr 233

 

  Tillbaka till Golfsidan

Södermalms GIF med Bertil i bakre raden, tvåa från höger